Megkoszorúzták Benda Kálmán és Kosáry Domokos történész sírját

Budapest - Koszorúzást tartott Benda Kálmán és Kosáry Domokos történész, akadémikus születésének 100. évfordulója alkalmából a Nemzeti Örökség Intézete, valamint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság hétfőn a Farkasréti temetőben.

MTI - "Hivatástudat, kivételes műveltség, etikai tartás, a nemzeti és az európai eszmény iránti elkötelezettség köti össze Kosáry Domokos és Benda Kálmán életét, akik a nemcsak a 20. század szülöttei, de végig tanúi, kutatói, alakítói voltak a korszaknak" - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a síroknál tartott beszédében.

Felidézte, hogy Benda Kálmán és Kosáry Domokos nemcsak kiváló történész, hanem közéleti személyiség is volt, aki a történelem tudományon, kutatásokon és írásokon keresztül próbálta formálni a magyar közgondolkodást és a politikát is.

"Tudományos és közgondolkodást formáló életművük ma is él és remélem, hogy a kor történészei, politikusai merítenek ebből az életműből" - zárta köszöntőjét Pálinkás József.

Granasztói György, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja felidézte a történészek életútját, majd megkoszorúzták a két sírhelyet.

A két történész a 18-19. századi magyar történelem kutatásában alkotott kiemelkedőt, kiváltképp a társadalom- és művelődéstörténet területén. Kosáry Domokos forrásfeltáró munkája és nagymonográfiája hiánypótló mű a magyar humántudományok területén. Kosáry huzamosabb ideig a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Történelmi Társulat elnöke volt, Benda Kálmán pedig a magyar jakobinusok iratainak összegyűjtésével és számos publikációjával máig meghatározó alakja a magyar történetírásnak.

A megemlékezésen koszorút helyezett el a történészek családtagjai mellett Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Örökség Intézet, a Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtára és Levéltára, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.
Megosztás a Google Pluson