XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó

A Debreceni Művelődési Központ ebben az évben is megrendezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót december 13−14-én, amely hagyományosan a Kárpát-medencében élő magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. Az idei találkozó előkészítésébe, promóciójába és megvalósításába – a korábbi évek együttműködő partnere, a Nemzeti Művelődési Intézet mellett – bekapcsolódik a Nemzeti Színház és a Hagyományok Háza is.

Megkezdődött a betlehemezés szokáshagyományának, illetve a debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, mint a hagyományátadás és megőrzés jó gyakorlatának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti regiszterébe való jelölési folyamata. Ez az örvendetes tény a korábbiaktól eltérő, új szempontokat vet fel a szervezés során. A találkozó ezért ettől az évtől meghívásos rendszerű. A szervezők olyan autentikus felnőtt, gyermek, valamint olyan báb, színjátszó, vagy egyházi csoportokat hívnak meg, akik a népi hagyományok alapján dolgoznak, s az elmúlt évtizedekben már megfordultak a találkozón, illetve megfelelnek a kiválasztás szakmai szempontjainak. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a találkozón résztvevő betlehemező közösségek a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában zajló központi rendezvény mellett Debrecen városrészeibe is elviszik a születés örömhírét. A rendezvényre 23 csoportot várunk a határon innen és túl, ami több mint 260 főt jelent. A betlehemezés népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárul majd, hogy ebben az évben első ízben lát vendégül csoportokat a Nemzeti Színház saját fogadóterében, valamint a Hagyományok Háza különböző budapesti közösségi színtereken.

A magyar hagyomány eme alapvető értékének továbbélésében immár huszonhárom éve jelentős szerepet vállaló nagyrendezvény fővédnöke Halász János , az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.
Megosztás a Google Pluson