A bolond Ásvayné az Újszínházban

Harsányi Zsolt: A bolond Ásvayné
Címszerepben: Tordai Teri
Bemutató: 2004. március 28. és 29. Újszínház, nagyszínpad
 
A bolond Ásvayné című színmű írója, Harsányi Zsolt (1887-1943) a XX. század első felében olvasottabb szerző volt, mint Herczeg Ferenc vagy akár Krúdy Gyula. Azaz Harsányi korának igazi bestseller-írója volt: a múlt század első felében megjelent regényei, színdarabjai, publicisztikái a legolvasottabbak közé tartoztak, a legjátszottabb operák, operettek librettóit is ő írta.
 
Aztán többedmagával együtt az 1950-es években viszont kiradírozták a magyar irodalomból, de mivel Harsányi úgymond "multifunkcionális" író volt, sok esetben pótolhatatlanná vált.

A bolond Ásvayné c. színművét még könnyen le lehetett venni színházak műsoráról – de Mozart Don Juanját és főleg Kodály Háry Jánosát aligha, sőt a Csárdáskirálynőt is csak ideig-óráig. Ráadásul Csajkovszkij Diadalmas asszonyának is ő írta a szövegkönyvét, s az akár szocreál műnek is elment volna.

Harsányit ráadásul úgy kellett (ki nem mondottan) betiltani, könyveit eltüntetni a könyvtárakból, hogy politikailag nem is lehetett igazán belekötni.
Tagja volt a Kisfaludy Társaságnak, a Petőfi Társaságnak, a Magyar PEN Club főtitkára, a Magyar Színpadi Szerzők elnöke volt, a Magyar Protestánsok Lapja főszerkesztője, az Országos Filmegyesület tiszteletbeli elnöke, a Corvin koszorú birtokosa. Jób Dániel és Roboz Imre felkérésére 1938-tól haláláig a Vígszínház igazgatója.

Az Incze Sándorral együtt alapított és szerkesztett híres Színházi Élet című lapjuk úgy volt hihetetlenül népszerű, hogy nem volt benne semmi politika, de még "sima" sajtópere sem volt a lapnak.

A Liszt Ferencről, Mátyás királyról, Petőfi Sándorról, Madách Imréről, vagy Munkácsy Mihályról szóló szintén népszerű regényeit persze eltüntették…
Ez volt a "magyar irodalom államosítása", amikor a polgári ízlésű írókat kiselejtezték a könyvtárakból, például Harsányi mellett Zilahy Lajost, Herczeg Ferencet, Erdős Renéet is.
 
Nos, a végletekig feszített tempóban dolgozó Harsányi Zsoltnak, aki 56 évesen munka közben váratlanul holtan borult a Vígszínház íróasztalára, épp a nagy népszerűség, és a polgári ízlésvilág volt a legnagyobb bűne.

Ezért volt fél századon át neve elhallgatására ítélve.
A csöndet A bolond Ásvayné című színdarabjával is segítünk megtörni.

Ennek az 1942-ben Bajor Gizi főszereplésével bemutatott színműnek mindenekelőtt van egy látványos trükkje: Ásvayné a darab közben 68 évet öregszik. Ha csak ennyire csupaszítanánk le a történetet, már az sem lenne kevés, de a színműben ennél sokkal több van, ugyanis a darab elején a főhősnőnk férje feleségét elhagyva 1849-ben nemzetőrnek áll, majd generációk múlva, 1917-ben „hasonmása” fiatalon tér vissza…

A köztes rész maga a történet, amiről persze nem beszélünk a premier előtt...
Az Újszínház bemutatójának címszereplője Tordai Teri.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: