Batthyány Gyula festőművészről szóló kötetet mutattak be

Batthyány Gyulának (1887-1959), a 20. századi magyar festészet méltatlanul elfelejtett alkotójának életét és művészetét összegző kötetet mutattak be Budapesten a Kieselbach Galériában, ahol a festő alkotásaiból hétfőtől kiállítás is látható.


Molnos Péter művészettörténész Képek egy eltűnt világból című könyvében a festő egyéni sorsa és a drámai eseményekben gazdag 20. századi magyar történelem keveredik csaknem 150 színes reprodukció és több mint 200 korabeli dokumentumfotó kíséretében. 

Batthyány Gyula az egyik legelőkelőbb magyar arisztokrata családból származott, a kommunizmus idején börtönbe került, míg művészete a feledés homályába veszett. 

Kieselbach Tamás galériavezető a kötetet bemutató hétfői tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a galéria gondozásában nemrég jelent meg a Scheiber Hugóról szóló kötet. Mint elmondta, fontosnak tartják, hogy olyan életműveket dolgozzanak fel, amelyek a magyar művészettörténet előítéletei, valamint a történelem viharai miatt méltatlanul feledésbe merültek. Batthyány Gyula művészete a Scheiber-tárlattal indított Igazságszolgáltatás-sorozatba illeszkedik, amely a korábban lenézett vagy elhanyagolt művészeknek kíván elégtételt adni - hangsúlyozta a galériavezető.

Molnos Péter művészettörténész, a kötet szerzője elmondta. hogy Batthyány Gyula művészete sok titkot, felfedezésre váró adatot és információt rejt. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben már megjelent egy kötet Batthyány Gyula művészetéről, az elmúlt nyolc évben azonban annyi új információ és lappangó kép került elő, hogy indokolttá vált a mostani kötet megszületése.

Hangsúlyozta: Batthyány Gyula már életében mostoha helyzetbe került, ráadásul az arisztokratákat a művészvilág mindig "fura figurának" tartotta, 1945 után pedig szinte kitörölték a művészettörténetből: nemcsak, hogy 50 éven keresztül nem kutatták, hanem titkolták vagy el is rejtették műveit.

Mint elmondta, a festő egyéni stílusú művein életre kel az arisztokraták élete: a lóversenyek, bálok, a fülledt éjszakai lokálok világa. Festményein tetten érhető az orosz balett hatása, Nizsinszkij és Bakst inspirációja, valamint az egzotikus utazások impressziói és keleti élményei. 

A galéria hat termében csaknem száz műalkotást mutatnak be Batthyány Gyulától április 16-ig. A tárlatot a videoinstallációk mellett a festő hagyatékából származó, Batthyány Lajosnak, az első független magyar kormány kivégzett miniszterelnökének "gondolkozószéke" egészíti ki. A kiállítás anyagát bővített formában Győrben is bemutatják.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: