Lelkes Miklós Zsolt: Sárkányölők vére

A Sárkányölők vére c. színdarab az 1956-os magyarországi forradalomban résztvevő fiataloknak és idősebbeknek állít emléket. A két felvonásból és nyolc jelenetből, valamint hat dalszövegből álló mű bemutatja mint változik Magyarországon a hangulat egyre szenvedélyesebbé. A történet tengelyében romantikus szerelem is kibontakozik a főhős (Hollós Csaba, gyári munkás, a régi rendszerben újságíró, és akkor tartalékos katonatiszt, aki a szovjet csapatok elleni harcban is részt vett) és egy munkáscsalád leánya (Kerékkovács Klári, óvónő) között. Hollós Csaba eleinte abban reménykedik, hogy a szocializmust építő társadalom kijavítja hibáit és, múltja ellenére, befogadja őt. A forradalom kitörésekor fegyvert fog, egy fiatalokból álló kis csoport vezetőjeként küzd. Bajtársai nagyon szeretik, Fürge Jancsi, az ötletes, verselgető középiskolás diák, Parancsnok Tanár Úrnak szólítja.

A forradalom győz. Hollós Csabát nem csak gyára munkástanácsába választják be, hanem a Budapesti Munkástanácsba is. Elhatározza, hogy megkéri szerelme, Kerékkovács Klári kezét. Ez meg is történik, de már szomorú körülmények között. A forradalmat leverték. A főhős Klárival Bécs felé menekül, de az országhatár közelében, nem tudni honnan, eléri egy gyilkos golyó. Meghal, a lány, szíve alatt szerelme gyermekével, egy bécsi menekülttáborba kerül.

Itt meglepetés éri: a táborban megjelenik Koppándy Tamás müncheni újságíró, Hollós Csaba egykori bajtársa és barátja. Megtiszteltetésnek tartja, hogy Klárinak segíthet, többek között azért is, mert nagyon sokat köszönhet halott bajtársának. A menekülttábor lakóinak kérésére Klári elénekli a dalt, melynek szövegét és zenéjét, menekülésük közben, Csaba szerezte. A dalszöveg (MUTASD MEG, IDŐ!) szívszorító, ám vádaskodások helyett inkább azt kéri Istentől, az Idő Örök Királyától, hogy mutassa meg kiknek volt igaza, de ismerje el a felkelők tiszta szándékát, és vegye pártfogásába hazáját és szerelmesét. A dal elhangzása közben nagy, kifeszített vászonra az 1956-os forradalom eseményeinek képei vetülnek.
A teremben levők hirtelen ötlettel, szinte elvarázsoltan, felállnak, és az ismétlődő utolsó szakaszt együtt éneklik Klárival:

"Isten, Időd ítéljen felettünk, -
és ne szolgák, ijedt emberek!
Amit tettünk: a Hazánkért tettük, 
kis ország is küldhet fényjelet!"

A könyv megrendelhető az Underground Kiadó webshopjában:
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: